2. 8. 2011

Watery Wednesday: The Svet Pond


I will show you the another part of my visit of South Bohemia today. The Trebon Region has a long tradition of freshwater fish farming. It was established a large number of the ponds over the centuries. The original hostile marshland has changed into the prosperous area. 
The Trebon carp (Trebonsky kapr) was as the traditional product of the Trebon’s fish farming, classified in the EU register as a Protected Geographical Indication in 2007
You can fishing there but also do the watersports and go bathing. As you can see on the picture - the boat trips are during the summer season also possible.
Dnes nabízím další část z návštěvy Jižních Čech. Třeboňsko má dlouholetou tradici chovu sladkovodních ryb. V průběhu staletí bylo zřízeno velké množství rybníků. Původní nepřátelské bažiny se tak změnily v prosperující oblast. Třeboňský kapr získal v roce 2007 chráněné zeměpisné označení v rámci Evropské unie. Na rybníku se dá ale nejen rybařit, ale i provozovat vodní sporty a koupat se. A jak vidíte na obrázku v letní sezóně se každou hodinu konají výlety parníkem.


Pond World, which is situated near the historic city center, was built in the years 1571 - 1573 by regent of the Rozmberg family Jakub Krčín. Its area (215 ha) is 14th largest fishpond in the Czech Republic. The Svet pond is poweredfed from the Spolsky stream and  Opatovicky pond and its massive dam protects the city and surrounding area from floods. Very interesting is 14 kms long nature trail called simply "Around the World".
(www.trebon-info.com/the-trebon-fishponds)
Rybník Svět, který je situován nedaleko historického centra města, postavil v letech 1571 – 1573 Jakub Krčín z Jelčan a svou rozlohou 215 ha je 14 největším rybochovným rybníkem v České republice. Svět je napájen ze Spolského potoka a z Opatovického rybníka a svou mohutnou hrází chrání město a přilehlé území před povodněmi. Velmi zajímavá je 14 km dlouhá naučná stezka zvaná jednoduše "Cesta kolem Světa" (www.trebonsko.cz/rybareni/)
More Watery Wednesday
Podívejte se na další Vodní středy (Watery Wednesday)

3 komentáře:

  1. How fascinating that a man-made pond was created so many centuries ago! I've always thought that was a more modern idea.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow that is a man made pond from long ago. That is awesome thanks for the info. ^_^

    Blue & Water

    OdpovědětVymazat
  3. I would love to go fishing and boating there. That is one of my dreams and that looks perfect, and shallow I hope, ha ha, because I cant swim!

    Cambagat Cave

    OdpovědětVymazat

Thanks for stopping by. I always enjoy hearing from you.
If you post Anonymously, please leave your name so I know which Anonym you are! Thanks.
Děkuji, že jste se zastavili. Vždy o Vás ráda uslyším. Pokud odpovídáte anonymně, uveďte prosím jméno, abych věděla o který anonym se jedná. Děkuji

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails