6. 9. 2011

Watery Wednesday: Dolsky Pond


Around Trosky Castle (north and northeast) are several little valleys. These canyon-like valleys are lined with rocks and at the botoom are 8 ponds (Vezak, Krcak, Hrudka, Dolsky and Podseminsky pond). The whole ponds system was built around in the 16th century. The Dolsky pond is on the shots today. The valleys under Trosky was declared a national preserve in 1999 mainly to protect the wetlands on the bottom of the valley around the Zelejovsky stream and the Zehrovka stream.


VODNÍ STŘEDA: DOLSKÝ RYBNÍK
V kaňonových údolích severně a severovýchodně okolo hradu Trosky z velké části lemovaných skalami se nachází 8 rybníků (Věžák, Nebák, Vidlák, Rokytňák, Krčák, Hrudka, Dolský a Podsemínský rybník). Celá soustava rybníků byla vybudována asi v 16. století. Na dnešním obrázku je Dolský rybník.
Podtrosecká údolí byla vyhlášena v roce 1999 přírodní rezervací především kvůli ochraně mokřadů na dně údolí okolo Želejovského potoka a Žehrovky.




More Watery Wednesday
Podívejte se na další Vodní středy (Watery Wednesday)

2 komentáře:

Thanks for stopping by. I always enjoy hearing from you.
If you post Anonymously, please leave your name so I know which Anonym you are! Thanks.
Děkuji, že jste se zastavili. Vždy o Vás ráda uslyším. Pokud odpovídáte anonymně, uveďte prosím jméno, abych věděla o který anonym se jedná. Děkuji

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails